Fransa Meclisi’nde Güvenoyu Alamayan Başbakanlık Sonu
Fransa’da Mecliste güvenoyu alamayan Başbakan Michel Barnier’nin merkez sağcı azınlık hükümeti 3 aylık görevinin ardından düştü. Sol ittifakı Yeni Halk Cephesi (NFP) ile aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi ve destekçilerinin hükümete karşı sunduğu gensoru önergeleri Ulusal Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldü. Solcu ittifakın sunduğu gensoru önergesine 331 milletvekili destek verdi ve hükümetin düşmesine neden oldu.
Barnier Hükümeti ve 2025 Bütçe Krizi
Ulusal Mecliste yapılan oylamada solcu ittifakın gensoru önergesine verilen destek oylarıyla beraber hükümetin 2025 sağlık sigortası bütçesi de reddedilmiş oldu. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Barnier’nin yerine başbakan atamak istediğini dile getirirken, Barnier, bütçe konusunda uzlaşı sağlayamadıklarını belirtti. Barnier, gensoruya destek veren aşırı sağcı RN partisine hitaben “Egemenlik ve vatanseverlik konusunda aynı düşünceye sahip değiliz.” dedi.
Muhalefetin Tepkisi ve Gelecek Beklentiler
Sol ittifakı NFP adına konuşan Eric Coquerel, Barnier hükümetini eleştirerek, “Halkın çoğunluğu bu gensoru önergesinin arkasında.” ifadesini kullandı. Aşırı sağcı RN Grup Başkanvekili Marine Le Pen ise hükümeti kişisel çıkarlara göre hareket etmekle suçladı. Sosyalistler, Barnier sonrası için solcu bir başbakan istiyor ve hükümetin aşırı sağ ile yaptığı uzlaşmanın sona erdiğini belirtiyor.
Gelecekteki Belirsizlikler
Fransa’da en son 1962’de Mecliste kabineye karşı verilen gensoru önergesi kabul edilerek dönemin Başbakanı hükümetinin düşmesine neden olmuştu. Barnier hükümetinin düşmesi, yalnızca Fransa’yı değil bütün Avro Bölgesi’ni olumsuz etkileyebilir. Barnier dönemi, Fransız siyasi arenasına uzlaşı getirebileceği umutları ile başlamış ancak bütçe kriziyle boğuşmuş ve sonu hükümetin düşmesiyle bitmiştir.