Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’nde konuştu

Azerbaycan’ın Dış Politikasındaki Öncelik Türk Dünyası’nın Güçlenmesi Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Şuşa şehrinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türk ülkeleriyle ilişkilerin genişletilmesinin ve Türk Dünyası’nın güçlendirilmesinin Azerbaycan’ın dış politikasındaki öncelik olduğunu vurguladı. Aliyev, Türk Dünyası’nın ekonomik ve askeri açıdan güçlenmesi için çaba sarf ettiklerini belirtti. Türk Dünyası’nın Kalkınma Yüzyılı…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’nde konuştu

Azerbaycan’ın Dış Politikasındaki Öncelik Türk Dünyası’nın Güçlenmesi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Şuşa şehrinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türk ülkeleriyle ilişkilerin genişletilmesinin ve Türk Dünyası’nın güçlendirilmesinin Azerbaycan’ın dış politikasındaki öncelik olduğunu vurguladı. Aliyev, Türk Dünyası’nın ekonomik ve askeri açıdan güçlenmesi için çaba sarf ettiklerini belirtti.

Türk Dünyası’nın Kalkınma Yüzyılı Olmalı

Aliyev, Türk Dünyası’nın kalkınma yüzyılı olması gerektiğini vurgulayarak, coğrafi alanlarının büyük, demografik dinamizmlerinin olumlu, askeri potansiyellerinin kanıtlanmış, zengin doğal kaynaklara ve tarihe sahip olduklarını dile getirdi. Ayrıca, Türk Devletleri Teşkilatı’nın dünya çapında bir güç merkezine dönüşmesi gerektiğini ifade etti.

Azerbaycan’ın Toprak Bütünlüğü ve Şuşa’nın Önemi

Aliyev, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü sağladıktan sonra Şuşa’daki zirvenin sembolik anlam taşıdığını belirterek, Karabağ’ın tacı olarak nitelendirdiği Şuşa’nın Azerbaycan ve bölgenin medeni ve siyasi hayatının önemli bir merkezi olduğunu vurguladı. Ayrıca, Azerbaycan’ın hiçbir zaman topraklarının işgalini kabul etmediğini ve 2. Karabağ Savaşı’nda 30 yıllık işgale son verdiklerini hatırlattı.

Aliyev, işgalden kurtarılan bölgelerde kapsamlı imar çalışmalarının sürdüğünü ve yaklaşık 8 bin zorunlu göçmenin ata yurtlarına geri döndüğünü açıkladı. Yıl sonuna kadar 20 bin kişinin daha geri dönmesinin beklendiğini ifade etti.

Ulaştırma ve İklim Değişikliği Konularında Öncelikler

Cumhurbaşkanı Aliyev, Doğu-Batı Ulaştırma Koridoru’nun genişletilmesinin öncelikleri arasında olduğunu ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu’nun kapasitesinin artırıldığını belirtti. Ayrıca, Hazar Denizi’nde 50’den fazla ticari gemiye sahip olduklarını ve Türk devletlerine önemli transit hizmetler sunduklarını dile getirdi.

Aliyev, Azerbaycan’ın 11-22 Kasım’da ev sahipliği yapacağı COP 29 Konferansı’na da değinerek, TDT liderlerini etkinliğe davet etti. Zirveye, Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın temsil ettiği bilgisini paylaştı.

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Ayrıntılar Geliyor: Yeni iPhone Modelleri Hakkında Son Gelişmeler ⏬👇
Ayrıntılar Geliyor: Yeni iPhone Modelleri Hakkında Son Gelişmeler ⏬👇
İsrail Savunma Bakanlığı: Protestocuların Gazze’ye Girişine İzin Vermeyeceğiz ⏬👇
İsrail Savunma Bakanlığı: Protestocuların Gazze’ye Girişine İzin Vermeyeceğiz ⏬👇
Pew Research Raporuna Göre Dünya Dinlerindeki Nüfus Değişimleri
Pew Research Raporuna Göre Dünya Dinlerindeki Nüfus Değişimleri
İsrail’de Abluka Altındaki Gazze’ye Yardım Götüren Gemideki Aktivistlerin Durumu
İsrail’de Abluka Altındaki Gazze’ye Yardım Götüren Gemideki Aktivistlerin Durumu
Los Angeles’ta Ulusal Muhafızlar ICE Karşıtı Protestolara Müdahale Ediyor
Los Angeles’ta Ulusal Muhafızlar ICE Karşıtı Protestolara Müdahale Ediyor
Somali’deki İhtiyaç Sahiplerine Türkiye’den Yardım Eli ⏬👇
Somali’deki İhtiyaç Sahiplerine Türkiye’den Yardım Eli ⏬👇
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Işığında Tarafsız Habercilik..
Atatürk Haber

Reklam & İşbirliği: [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları ATATÜRK HABER 'de saklıdır.