Pakistan, ABD ve İran’ın barış anlaşmasına vardığını duyurdu. Askeri operasyonlar sona eriyor, Hürmüz Boğazı ablukası kalkıyor. İşte detaylar.
ABD ve İran, arabulucu ülke Pakistan’ın duyurusuyla barış anlaşmasına vardı. Pakistan Başbakanı Şerif, 14 Haziran 2026 tarihinde yaptığı açıklamada, iki ülkenin Lübnan dahil tüm cephelerdeki askeri operasyonları derhal ve kalıcı olarak sonlandırdığını bildirdi. Anlaşmanın resmi imza töreni 19 Haziran Cuma günü İsviçre’de yapılacak.
Şerif, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, çatışmaya diplomatik bir çözüm bulma konusundaki bağlılıkları için ABD ve İran İslam Cumhuriyeti’ne teşekkür etti. Ayrıca, bu arabuluculuk çabasında Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin vizyoner liderliklerine de minnettarlığını dile getirdi.
Pakistan’ın duyurusunun ardından ABD Başkanı Trump’tan önemli bir açıklama geldi. Trump, Hürmüz Boğazı’nda savaşın başlamasıyla birlikte kurulan ABD ablukasını kaldırdığını duyurdu. Başkan, “İran ile anlaşma sağlandı. Herkesi tebrik ediyorum” dedi.
Trump, Hürmüz Boğazı’nın ücretsiz açılmasına ve ABD’nin deniz ablukasının derhal kaldırılmasına izin verdiğini belirtti. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İran limanlarına yönelik ablukanın kaldırılacağını ve “Dünya’nın gemileri, makinelerinizi çalıştırın. Petrol akmaya başlasın” sözleriyle çağrı yaptı.
İran devlet televizyonu, silahlı kuvvetlerin ve halkın düşman karşısındaki direncinin ABD’yi savaşın sona erdiğini kabul etmek zorunda bıraktığını belirtti. Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’in açıklamasının ardından, İran’dan gelen bu yorum, anlaşmanın iç kamuoyuna sunuluş şeklini yansıttı.
ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, ABD ile İran arasındaki olası anlaşmayı eleştiren kesimlere tepki gösterdi. Vance, söz konusu anlaşmanın ülkesinin çıkarlarına uygun olduğunu savundu. Henüz nihai anlaşmanın imzalanmadığını ve medyaya sızdırılan maddelerin gerçeği tam yansıtmadığını kaydetti.
Vance, isim vermeden eleştirenlere yönelik, “Bir ay önce Donald Trump’ın tarihi bir başkan olduğunu söyleyenler, şimdi doğrulanmamış medya haberlerine dayanarak anlaşmayı eleştiriyor” ifadelerini kullandı. Ayrıca, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun sözlerine güvenmeyenlerin, isimsiz kaynaklardan gelen sosyal medya paylaşımlarına inandığını belirtti.
Başkan Yardımcısı, anlaşma sürecinde İran’a hiçbir şekilde nakit ödeme yapılmayacağını veya fonlarının serbest bırakılmayacağını vurguladı. Vance, İran’ın ancak anlaşma şartlarına uyduğunu göstermesinin ardından ekonomik olarak süreçten faydalanacağını ifade etti. Bu anlaşmanın bölgeyi yeniden şekillendirme ve kalıcı barışa yol açma potansiyeline sahip olduğunu sözlerine ekledi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]