Oruç nasıl açılır

GÜNCEL - 22-03-2023 16:40 259 kez okundu.

Oruç nasıl açılır

Bir Müslüman ‘Allah’ım niyet ettim senin rızan için bugünkü Ramazan orucumu tutmaya’ diyerek oruç tutmaya niyetlenir. Niyet, bir şeyi yapmaya fiziksel ve ruhsal olarak karar vermektir. Kişi de oruç niyeti ile yeme, içme ve diğer yasaklardan kendini alıkoyarak ibadetini yerine getirmeye başlar.

Oruç niyeti, imsak vaktinden önce yenen yemek olan sahur sonrası yapılır. İmsak, oruca başlama, orucun başlangıç anı gibi anlamlar taşıdığı için imsak vakti girmeden yani sabah ezanı okunmadan oruç tutmaya başlanılır.

Oruç niyeti, hem dil hem de kalp ile yapılır. Sahura kalkmayan kişi akşam vaktinden sonra ya da yatmadan niyet edebildiği gibi, sahurdan sonra kabukuşluk yani öğle vaktinden öncesine kadar niyet edilebilir.

Sahura kalkmak bir zorunluluk olmadığı için kişi sahura kalkmadan oruç tutabilir veya niyet etmeyi unutsa da oruca niyetlenmiş, oruç tutmuş sayılır.

Farz bir ibadet olan oruç, iftar vaktinin gelmesi yani akşam ezanı okunmasıyla birlikte su, hurma veya zeytin tercih edilerek açılır.

Ateşte pişmiş yiyecek ve içeceklerle örneğin; ekmek, çay veya çorbayla açılmaması tavsiye edilmiştir.

Ramazan ayında ve iftar vaktinde yapılan dua çok sevaptır. Tüm gün boyunca aç susuz kalan insan akşam ezanı saatine dakikalar kala farz ibadetini yerine getirdiği, Allah’ın rızasını kazanmayı umduğu, açlık ve susuzluğun sevabına kavuştuğu ve yeme içmeyle buluştuğunun sevinci ile gönülden dua eder.


 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
“Hedefimiz yepyeni bir Türkiye”

“Hedefimiz yepyeni bir Türkiye”

27-03-2024 - GÜNCEL

Hatay Belediye Başkanı Adayı Mehmet Yalçın için Özel Seçim Şarkısı Heyecan Yaratıyor

Hatay Belediye Başkanı Adayı Mehmet Yalçın için Özel Seçim Şarkısı Heyecan Yaratıyor

26-03-2024 - GÜNCEL

betboo -1xbetm.info - betpas - Restbet betturkeygiris.org- tipobet365 Betistmariobet giriş