Uzmanlar anne ve babaları çocuklarının ateşlenmesi halinde panik yapmamaları konusunda uyardı. Ateşi bir hastalık olarak gören ve hemen doktora koşup ilaç alan ebeveynlerin hata ettiği belirtilirken, ateşin bir hastalık olmadığı tam tersine hastalıkla mücadele anlamına geldiğini söyledi.
Ateş Mikroplarla Savaşıyor
Çocuklarda vücuda giren zararlı bir mikrobu tespit eden beyin, bu mikrobun zararını engellemek için makrofaj hücreler üretmeye başlıyor. Bu hücrelerin ana maddesi ise ateş yapıcı yani pirojen maddeler oluyor.
Çocuklar mikropla savaşırken ateşleri yükseliyor. Bu duruma genellikle tireme, terleme, el ve ayak donması ekleniyor. Bu durumlarda anne babaların çoğu çocuğunun hastalandığı için ateşinin çıktığını düşünüyor.
37 Derecenin Üstü Yüksek Ateş Sayılıyor
Uzmanların yaptığı açıklamaya göre eğer çocuğunuzun ateşi 37 derecenin altında ise korkmanıza gerek yok. Çünkü çocuklar için bu dereceye kadarki vücut ısısı normal sayılıyor. Ancak bu derecenin üstüne çıkarsa o zaman müdahale etmek gerekiyor.
39 derece ve üstünün zararlı olduğunu belirten uzmanlar, bu durumda evde ıslak havlu ile boyun, kol altı, dirsek içi ve diz arkası gibi bölgelere soğuk kompres yapmanın ateşi düşüreceğini ifade etti.