Sümela Manastırı’nda Tarihi Restorasyon Çalışmaları
Karadağ’ın eteğinde bulunan ve 300 metre yükseklikte kayalar oyularak inşa edilen Sümela Manastırı, ziyaretçilerine doğa, tarih ve kültür varlıklarını bir arada ziyaret etme imkanı sunuyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan manastır, restorasyon ve kaya ıslahı çalışmalarının ardından ziyaretçi akınına uğruyor.
Ana Kaya Kilisesi’nde Restorasyon Çalışmaları
Manastır içindeki Ana Kaya Kilisesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçen mayıs ayında duvar resimleri restorasyonu başlatıldı. Restorasyon kapsamında ekipler, kilisenin dış cephesinde bulunan 5 sahne üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.
Fresklerde Restorasyon Çalışmaları
Trabzon Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda, dış cephede yer alan ve tahribata uğramış ‘Hz. İsa’nın Son Akşam Yemeği’ sahnesi gün yüzüne çıkarıldı. Restoratörler, freskler üzerindeki çizikleri ve vandalizm izlerini yok ederek freskleri aslına uygun renklendirme ve temizlik teknikleriyle restore ediyor.
Restorasyon Uzmanlarından Açıklamalar
Restoratör Şenol Aktaş, restorasyon çalışmaları hakkında “Fresklerin üzerindeki yazıları, çizikleri veya vandalizm izlerini ‘undertone’ ve ‘acqua sporca’ yöntemleriyle yok edip daha iyi bir görsel sunuyoruz. Çiziklerin üzerini boyuyoruz, resimlerin üzerini boyamıyoruz.” dedi. Restoratör Beytullah Arslan da alanların sağlamlaştırılması ve kaybolma riski taşıyan alanlara müdahalede bulunulduğunu belirtti.
İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı uzmanları tarafından belgelendirme, boya ve sıva analizlerine uygun olarak yapılan çalışmalar, manastırın orijinalliğine uygun şekilde gerçekleştiriliyor.
Bir yanıt yazın