Üst solunum yollarında problemlere yol açan bazı bakteriler, burnun tıkanmasına, halsizliğe, ateşin yükselmesine, kulakların dolgun hissedilmesine ve nefes almanın güçleşmesine neden olur. Bunlardan en yaygını sinüzittir.
Akut Sinüzit
Vücudun gribe yakalanmasının ardından gelişebilen bir rahatsızlıktır. Beklenmeyen ısı değişimleri insanları akut sinüzite maruz bırakabilir. Ayrıca yüzme sporunu yapanlardan derinlere dalma özelliği olanlar da sık sık sinüzite yakalanırlar.
İnsanların sinüzite yakalanmalarına neden olan bakteriler; pnömokok, stafilokok ve streptokok. Bakteriyel olan sinüzitler kolay atlatılır ancak özellikle hemofilus influenza mikrobundan kaynaklanan sinüzitler önemli sonuçlar doğurabilir.
Belirtiler
Akut sinüzitin en temel ve yaygın belirtileri arasında burnun tıkanması, burnun üst bölgesinin basın altında kalması ve ağrıması, halsizlik, vücut ateşinin yükselmesi ve başın ağrıması sayılmaktadır. Sinüsler boşalamazsa baş ağrısı artar ve kişi gözlerini açtığında hafif bir yanma hissedebilir. Sinüsler gerekli ilaçlarla burundan akıntı şeklinde boşaltılırsa rahatlama sağlanır.
Tedavisi
Burnun açılması için damla ya da sprey, antihistaminik ilaç veya ilerlemişse antibiyotik tercih edilir. Sinüsler ilaç yardımı ile boşaltılamazsa KBB uzmanı uygun yöntemler ile sinüsü boşaltabilmektedir.
Kronik Sinüzit
Akut sinüzitlerin tam tedavi edilmediği zamanlarda kalıcı hale gelmesi kronik sinüzite yol açar. Kronikleşince yıllarca kurtulmak mümkün olmayabilir. Ostiomeatal adı verilen çok hassas bölge kronik sinüzitin yerleştiği ve kolay kolay geçmediği bölgedir. Bu şikayet ile doktora giden bir kişinin o bölgesi tomografi yardımı ile incelenmelidir.
Kronik sinüzitte boşalmayan sinüsler cerrahi müdahale ile boşaltılır. Sonraki ilk sinüzit vakasında tedaviyi ihmal etmemek gerekecektir.
Sinüzit tedavi edilmezse ayrıca; ağrılar devam edebilir, havale geçirilebilir, göz çevresinde şişmeler meydana gelebilir, cisimleri bulanık veya çift görmeye başlanabilir, kafada basınç çok net olarak hissedilebilir ve bu da bulantı ile kusmaya neden olabilir.