Halk arasında şarbon virüsü olarak bilinen bir virüsün sebep olduğu hastalığın detaylarına öğrenmek virüse yakalanma riskini azaltmaktadır. Günümüzde pek rastlanmamasının tek sebebi ise insanların hayvanlardan uzak durmalarıdır. Virüsün hayvanlardan bulaşarak hastalığa sebep olduğu için hayvanlardan uzak durmak sizi korumayabilir. Hayvanların temas ettiği veya daha önce virüse sahip biri ile bulaşma riski yaşanabilir. Bu sebeple hastalık hakkında bir çok bilgiyi haberimizi okuyarak edinebilirsiniz.
Daha çok ahır hayvanları olan sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlarda görülen şarbon hastalığı, insanlara da bulaşabilmektedir. İnsanda dikkat edilmediğince ciddi problemlere yol açabilir. Ciltte kötü huylu yara ve lekeler yapabilir, sindirim ve solunum sistemlerini etkileyebilir ev en nihayetinde kan damarları ile beyne kadar ulaşıp zarda enfeksiyonel hastalıklara yol açabilir.
Hayvanlardan insanlara cilt ile temas, sindirim veya solunum yolları ile bulaşabilir. Hayvandan insana bulaşma mümkün iken insandan insana bulaştığını görmek pek nadirdir. En çok bulaşabilen yol insan cildinin bu bakteri ile temasıdır. Sindirim ve solunum yoluyla alınması biraz zordur. Cilde gelip yerleşmesi ve olgunlaşması süreci 1-10 gün arasında değişebilmektedir.
Belirtileri
Vücutta güneş gören yerlerde kızarmalar, kabarıkçıklar oluşup daha sonra içi irin tabakası dolu çıbanları oluşturur. Çıbanlar patlayınca da üstü siyah renkte kabuk bağlar. Ağırlaşmış şarbon hastalığında halsizlik, eklem ve baş ağrısı, vasat seviyede ateş, ishal ile kusma olayı görülebilir. Daha da ağır vakalarda hasta kurtarılamayabilir.
Akciğere musallat olmuş şarbon ateşi epey yükseltir, nefeste darlığa, morarmaya, bitkinliğe, öksürüğe, kanlı balgama, çeşitli yerlerde ödemlere ve kollapsa neden olur. Akciğer şarbonu tehlikelidir ve ölümcüldür.
Sindirim sistemine bulaşmış ise; kanlı kusmuklar, karın ağrısı, kan içeren ishalli dışkı ve şişkinlik belirtilerini görebilirsiniz.
Tedavisi
Mutlaka tedavi edilmesi gereken şarbon hastalığı, ilaç ile geçebilmektedir. Şarbona neden olan bakteriyi etkisiz hale getirecek olan ilaçlar en başta penisilin olmak üzere; sulfonamid, eritromisin, kloramfenikol ve tetrasiklindir.
Tabi hastalığa yakalanmamak için önlem almak en iyisidir. Hayvanlar ile uğraşanların maske ve eldiven kullanmaları, aşı yaptırmaları, şarbonlu olduğundan şüphe edilen yerlerin kireçli su ve dezenfektanlar ile temizlenmesi konusunda oldukça duyarlı davranılmalıdır.