GÜNCEL
Giriş Tarihi : 29-03-2023 15:52

Sanal Anjiyo (BT) Nedir

Sanal Anjiyo (BT) Nedir

Sanal Anjiyo (BT) Nedir

Halk arasında kansız BT anjiyo ya da 10 saniyede anjiyo olarak da bilinmekte olan sanal anjiyografi, hem koroner damarlarda tıkanma olup olmadığı, hem de damar sertliği varlığını ortaya koyması açısından mühim bilgiler veriyor. Böylelikle yalnızca bir saniyede, hiç damara girmeden, tüm damarları görmek mümkün oluyor. Koroner damarlarda herhangi bir tıkanma tespit edilmezse tanısal %100'e yakın güvenirlik sağlıyor.

Kardiyoloji Kliniğinde uygulanan sanal anjiyografi hasta için son derece rahat ve çabuk tanı sağlayan bir tekniktir. Kol damarından uygulanan karşıtlık maddenin, koroner damarlar içerisinden akışını tomografik olarak görüntüler. Böylelikle hem koroner damarlarda tıkanma olup olmadığı hem de damar sertliği varlığını ortaya koyması açısından mühim bilgiler verir.

Tanısal açıdan güvenilirliği %100'e yakındır. Böylelikle birey klasik anjiyografi gereksinimi olmadan kalp damarlarının normal olduğunu öğrenebilme şansına sahip olur. Fakat bu teknikle koroner damarlarda darlık tespit edilmesi halinde, darlık derecesi ile ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek ve tedavi tekniğini saptamak hedefiyle klasik anjiyografi yapılması gerekir.

Sanal Anjiyonun Klasik Anjiyografiden Farkı

Klasik anjiyografi kalp damarlarının ayak ya da kol atar damarı yoluyla, koyulan kataterler içerisinden gerçekleştirilen karşıtlık madde ile bakılmasıdır. Bu teknikle konulan koroner arter hastalığı teşhisi %100 doğruluktadır. İşlem hazırlığıyla beraber aşağı yukarı 30 dk ile bir saat arasında zaman alır. İşlem sonrasında da hastanın gün boyu süreyle, kullanılan atar damar bölgesine göre hastane içerisinde ya da evinde istirahati tavsiye edilir. BT anjiyo ne kadar sürer sorusuna cevap olarak işlem 10 saniye gibi kısa bir vakitte oluşmakta ve koroner damarlar olağan görünmüşse, rutin anjiyografi ile eş kıymette güvenilir bir durum tespiti sağlar.

Sanal Anjiyo Riskli Mi?

Bu tekniğin akciğer tomografisi ya da beyin tomografisinden farkı olmamaktadır. Günümüzde yüksek hızda tarama potansiyeline sahip teknolojik olarak iyi gelişmiş cihazlarla hem işlem süresi, hem de radyasyon maruziyeti en düşüğe indirilmiş haldedir.

Sanal Anjiyo Herkese Yapılır Mı?

Kalp damar hastalığı açısından orta seviyede tehlikeli bulunan bireylerde koroner damarların görüntülenmesi hedefiyle kullanılabilir. Klasik koroner anjiyografi yapılan bireylerin bir tarafında koroner damarlar normal bulunuyor. Bu hasta grubunda sanal anjiyo yapmak, hasta için daha rahattır. Bu konuda Şükrü Akyüz sitesinden bilgi alabilirsiniz.

 

 

AdminAdmin