Mars’ta yaşam var mı? sorusuna henüz net bir yanıt bulunamadı. Avrupa ve Rusya , bu sabah Kazakistan’ın Baykonur üs merkezinden fırlattığı roket ile ilk kez ortak bir amaç doğrultusunda göreve başladı. Yaklaşık 7 ay sürecek yolculuğu Proton adlı uzay gemisi yapıyor. Kızıl gezegenin yörüngesine oturup önce metan gazının kaynağı araştırılacak.
Rusya geçmişten günümüze Mars’a ulaşmak için 19 kez roket fırlattı ve bunların çoğu başarısızlık ile sonuçlandı.
Yörüngede metan gazı araştırılırken , yeryüzüne indirilecek başlık ve robotlar ilede yeryüzü örtüsü incelenecek. Metan gazı var ise yaşam belirtisi olabileceği düşünülüyor.
Önemli projede görev alan Profesör Doktor Andrew Coates verdiği röportajda ” Metan gazı Güneş ışınlarında hızlı bir şekilde dağılır. Eğer Mars’ta metan gazının varlığına ilişkin bir veri bulabilirsek bu Mars’ta herhangi bir kaynağın metan gazı saldığını belirtir. Buda gezegende yaşayan jeolojik bir hareketi işaret eder ” dedi.
Bilim dünyası bu sabah fırlatılan roketin yolculuğunun nasıl olacağı konusunda heyecanlı. Özellikle Rusya , bu konuda daha büyük bir heyecan taşıyor çünkü bundan önceki denemelerinde roketler Dünya’dan kalkarken düşmüş veya yolculuk sırasında düşmüştü.
Mars’ın Dünya’ya olan uzaklığı 55 milyon km ile 101 milyon km arası değişiyor. Herşey yolunda giderse roket 17 Ekim’de yörüngeye girecek ve kızın gezenene kapsül fırlatılacak. 3 gün sürmesi beklenen kapsül Mars yüzeyine nasıl bir şekilde ineceği ise merak uyandırıyor.
Metan Gazı
Doğal gazın bir bileşeni olan ve küresel ısınmaya neden olan sera gazlarından biri olan Metan gazını aerob bakteriler ve kimyasal kaynaklar üretiyor. Eğer Mars’ta metan gazına rastlanırsa bunun biyolojik olma ihtimali yüksek. Uydu atmosferdeki tüm gazları inceleyecek. Yeryüzüne indirilen roket ise Mars’ta su bulmaya çalışacak.