Atatürk Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Romatizmal Hastalıklalar

Romatizmal Hastalıklalar

Ajans Ajans -
62 0

Romatizmal Ağrılarının Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Bedenimizin hareketini sağlayan kas ve iskelet sistemimizde şişme, ağrı, hareket kısıtlamalarına yol açan, iç organlarımızda değişik rahatsızlıklara neden olan hastalıklara romatizma denmektedir. Romatizma tek bir hastalık olarak değerlendirilmez. 200’den fazla çeşidi bulunur. Bu ağrıların sebebini genelde yorgunluk olarak algılarız çünkü kişi ilk olarak hastalandığını ve yaşadıklarına bir hastalığın sebep olduğunu düşünmezler. Romatizmal hastalıkların birçok çeşidi bulunuyor buna bağlı olarak ağır belirtiler olanları ve çok hafif belirtiler gösteren türleri mevcuttur. Kişi kendini iyi muayene etmeli ve bu muayene sonucu gerekli kontrollerin sağlanması için yankın bir hastanede görev alan sağlık personelinden yardım istemelidir.

 

Belirtileri

Hastada genelde ağrı, şişme, hareket kısıtlanması, sakatlık, şekil dezenformasyonu, kalp rahatsızlıkları, gözde ortaya çıkan bulgular, sinir sisteminde görülen değişmeler gibi romatizmal ağrı belirtileri vardır. Bunlardan ayrı romatizma, deride ve iç organlarda görülebilir. Romatizma eklemde ise iltihapla yanında kızarma ve şişlik ortaya çıkar. Nemli ve sıcak hava kişideki şikayetleri artırır.

 

Derimizi ve iç organlarımızda oluşan romatizmada ise döküntü, kızarıklık, iştahsızlık, gözde kaşınma, saç dökülmesi, güneşe hassasiyet, karın ağrısı, bel, sırt ve topuk ağrısı görülür. Kişinin en çok şikayeti ağrıdır. Eklem, kas, iç organ gibi yerlerde görülmektedir. Şiddeti hastadan hastaya değişkenlik gösterir.

Hareket kısıtlaması kişinin sosyal hayatını zora sokar. Hayatı zorlaştıran bir durum haline gelir. Hareket bozukluğu görülür. Bu belirtiler sürekli olursa sakatlık ve şekil bozukluğu olma ihtimali yüksektir.

Nedenleri

Romtizmal ağrıların nedenleri bugün de ne yazık ki tam olarak anlaşılabilmiş değil. Fakat mikropların neden olduğu romaztizmalar, gut hastalığı ve akut eklem romatizmasının nedenleri biliniyor. Bunların ortaya çıkışına neden olarak kalıtsal faktörler, yaş, cinsiyet, bazı ilaçlar, kaza sonucu oluşan yaralanmalar, iklim gibi etkenler gösterilir. Her romatizmanın görülme zamanı farklıdır ve bununla birlikte kadınlarda görülme oranı yüksektir. Belkemiği romatizması, gut gibi romatizmal hastalıklar ise kalıtsaldır. Ayrıca nemli ve soğuk yerlerde görülme ihtimali daha yüksektir. Psikolojik nedenler, travmalarda ortaya çıkmasında rol oynamaktadır. Her ne olursa olsun bu romatizmal hastalıklar kasları, iç organları, eklemleri özellikle hareketimizi sağlayan yapıları etkilemektedir.

 

Tedavi

 

İltihabi olmayan romatizmal ağrıların tedavisinde steroid (kortizon) olmayan antiinflamatuar denilen ilaçlar, sıklıkla kullanılır.

İltihabi romatizmal hastalıkların bir kısmı tamamen geçmekle beraber büyük bir kısmının da tekrar etme ihtimali vardır. Tedavide amaç ağrıların geçirilmesi, olası organ zararlarının önüne geçilmesi ve hastanın yaşam kalitesinin en üst düzeyde sürdürülmesini amaçlamaktır. Erken ve uygun tedavi ile gelişebilecek eklem deformesi ve sakatlıklarının önlenebilmesi olasıdır. Akut dönemde, iltihabı azaltmada kortizon tedavileri uygulanmakta, uzun dönemde hastalık, temel bazı antiromatizmal ilaçlar ile tedavi edilerek hastaların kortizon alma süreleri mümkün olduğunca kısa tutulmak amaçlanmıştır. Tüm hastalıklar gibi romatizmal hastalıkların da erken tanı ve tedavisi önemlidir.

.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir