Atatürk Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Otizm Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Otizm Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Ajans Ajans -
83 0

 

 

Komplike bir gelişim bozukluğu olarak bilinen otizm; belirtileri erken çocukluk döneminde başlayan ve kişinin diğer kişilerle iletişim kurma yetisini etkileyen bir sağlık durumudur. Çocukların konuşmaya geç başlaması, birbirini tekrar eden hareketler yapması, göz teması kurmaktan çekinmesi, akranlarıyla iletişim kurmaması ve rutinlere aşırı bağımlılık gibi farklı belirtilerle etkisini hissettiren otizmin erkek çocuklarda kızlara göre daha fazla görüldüğü bilinmektedir.

 

Otizm belirtileri yaşayan her çocukta Otizm Spektrum Bozukluğu olduğu genellemesi yapmak doğru değildir; çünkü bu gelişim bozukluğunun belirtileri düşünüldüğünden çok daha geniştir ve birkaç belirtiye odaklanmak otizm teşhisi koymak için yeterli olmayacaktır. Çocuklarında otizm olduğu endişesine kapılan ebeveynler; eğitimcilere, uzman psikologlara ve doktorlara danışarak sağlıklı bir teşhis konulmasını sağlamalıdır.

 

Otizm Nedir?

 

Kişinin iletişim kurma ve dünyayı algılama yetisi üzerinde etkisi olan otizm; bir hastalıktan ziyade nörolojik problemlerle birlikte görülebilen bir gelişim bozukluğu “otizm nedir” sorusuna cevap olarak verilebilir. Otizm bozukluğu olan kişiler dünyaya kendi pencerelerinden bakarlar; dünyayı, gördüklerini, duyduklarını ve hissettiklerini alışılmışın dışında yorumlarlar.

 

Otizm bozukluğu olan kişiler sözlü ya da  sözsüz iletişimde ve sosyal ilişkilerde bazı sorunlar yaşayabilirler. Alıştıkları düzenin dışına çıkılması durumunda ciddi rahatsızlık duyabilirler ve bu gibi durumlarda ayırt edilebilen tepkiler verebilirler. Otizm tamamen iyileştirilebilen bir gelişim bozukluğudeğildir. Otizm tedavisi kişiye özel planlanmalı ve kesinlikle aksatılmamalıdır; doğru ve kapsamlı bir tedavi sürecinden sonra otistik kişiler günlük hayatlarında kendi kendilerine yetebilecek seviyeye ulaşabilirler.

 

Otizm Nedenleri Nelerdir?

 

Otizm spektrum bozukluğuna tam olarak neyin neden olduğu günümüzde hala bilinmemektedir. Bu konuda araştırmalar devam etmekte ve bugüne dek yapılan araştırmaların sonucunda genetik faktörlerin otizme neden olabileceği yönünde yorum yapılmaktadır. Yine de otizme neden olan spesifik bir gen henüz tespit edilebilmiş değildir.

 

Genetik faktörlerin haricinde çevresel faktörlerin de otizme neden olabileceği öne sürülmektedir. Bazı araştırmaların sonucunda çevresel faktörlerin otizm oluşma riskini arttırabileceği ortaya çıkarılmıştır. Hamilelik döneminin ileriki yaşlarda başlaması, çoklu hamilelik, hamilelik dönemindeki vitamin eksiklikleri ve prematüre doğum gibi çevresel faktörlerin otizm riskini arttırdığı düşünülmektedir.

 

Beyin biyolojisindeki anomalilerin de otizmin tetikleyicisi olduğu yönünde birçok görüş ortaya atılmaktadır. Erken beyin gelişimi dönemlerinde sinir hücreleri arasındaki bağlantı sorunlarının otizm oluşum riskini arttırabileceği kabul edilmektedir.

 

Çocuklarında otizm olduğunu düşünen ebeveynlerin zaman kaybetmeden uzman görüşü almaları gerekir. Çocukların gelişimi yakından takip edilir ve onların gereksinimleri doğrultusunda destekleyici eğitim planlanırsa ileriki dönemde uyum sorunu yaşamaları engellenebilir. Çocuklarına otizm teşhisi konulan ebeveynlerin “Özürlü Sağlık Kurulu Raporu” almaları gerekir.

 

Kaynak

http://www.saglikk.com/hastaliklar/otizm-nedir-otizm-belirtileri-nedenleri-ve-tedavisi/959

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir