MS Hastalığı merkezi sinir sisteminin işlevini tam olarak yerine getirememesi nedeniyle ortaya çıkar. MS sinir lifleri (myelin) denilen bölgedeki hücrelerin zarar görmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. MS hastalığının belirtileri arasında kaslarda işlevsizlik , görme kaybı ve kısmi felç gibi durumlar söz konusudur. MS hastalığı 20'li ve 30'lu yaşlarda başlayıp , kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen bir hastalık çeşididir. MS hastalığının çözümü olmasada teşhis edildikten sonra uzmanlar yardımıyla kişi sağlıklı bir yaşam sürmeye devam edebilir. MS hastalığı sinir sisteminin bir kodlama hatası olarak görülebilir. Vücut , kendi hücrelerini düşman olarak algılayıp kendiyle savaşmaya başlar.
MS Hastalığını anlamak için öncelikle sinir sisteminin çalışma mantığını öğrenmek gerekir. Çalışmaların güncel olarak devam ettiği bu hastalıkta myelin denilen ve sinir sistemindeki sinir liflerini koruyan maddenin tam olarak görevini yapamadığı ve çalışmaların bu yönde ilerlediği biliniyor. Bazı durumlarda vücut'taki myelin kaybıda MS hastalığının ortaya çıkma nedenidir.
MS Hastalığının belirtileri nelerdir?
– Kasların görevini yerine getirememesi
– Halsizlik , uyku hali
– Denge kurmada zorluk çekme
– Görme bozukluğu
– Depresyon gibi durumlar sıklıkla yaşanır.
MS hastalığının teşhisi için vücuttaki sinirlere elektrik verilerek sinirlerin tepki süresi ölçülür. Bazı hastahanelerde MR filmi ve beyin omurilik sıvısının tahlil edilmeside hastalığın teşhisinde kullanılır. MS hastalığının tam olarak bir çaresi bulunamamakta fakat hastalığın etkilerini azaltmak için vücuda yüksek dozda kortizon tedavisi ve hastalık sıklıklarını azaltması için de interferon tedavisi uygulanır.
MS Hastalığından nasıl korunabiliriz?
– Stresden uzak bir yaşam
– Düzenli spor
– Sağlıklı beslenme
– Bağışıklık sistemini korumak
– Aşırı sıcak yerlerden uzak durmak
– Sıcak veya kaynar suyla banyo yapmak yerine serin suda yıkanmak , MS hastalığına yakalanmamak için yapılması gereken yöntemler arasındadır.