Larenjit ( Gırtlak İltihabı) Nedir, Belirtileri ve Tedavisi
Ses tellerinin tahriş olup, şişmesi ve sesin boğuklaşması ya da az çıkması durumuna larenjit (gırtlak iltihabı) adı verilmektedir. Ara sıra soğuk su içildiğinde veya herhangi bir spor dalı izleyicisi olarak tezahürat yapıldığında da aynı sonuçları görebiliriz ama bu tür şikâyetler ses tellerini dinlendirerek geçmektedir. Larenjit durumunda ise tedavi gerekebilmektedir.
Belirtileri
Sesin kısılması, boğazın gıdıklaması ve kuruması, boğaza bir şey takılıyormuş hissi ile sürekli temizleme ihtiyacı hissedilmesi larenjitin en yaygın bulgularıdır. Akut sonuçlanan larenjit, bakteriyel veya virüs kaynaklı olabilir. Soğuk algınlığı, zatürree, grip veya bronşit gırtlak iltihabına neden olabilir. Herhangi bir sebepten kimyasal maddeleri soluduğumuzda da ses tellerimiz bundan zarar görebilir, kısılabilir veya tamamen gidebilir. Kronik sonuçlanan larenjitte ise muhtemelen periyodik olarak yaptığımız şeylerden, alışkanlıklarımızdan kaynaklanır. Bu alışkanlıklar aşırı sigara, içki veya tahriş edecek diğer içecekler olabilir.
Ses tellerinin tahriş olma derecesi sese direkt etki etmektedir. Fazla tahrişlerde ses tamamen gidebilir. Az tahrişlerde boğuk veya kısık ses çıkar. Boğazı sürekli temizleme ihtiyacının sesi geri getireceği düşünülse de iltihap gitmeden ses tam anlamıyla geri gelmez. Basit atlatılan gırtlak iltihabı 2-3 günde geçerken, ilerlemiş iltihaplar başka rahatsızlıklara da yol açtığından, larenjitin tedavisi bitse bile diğer hastalıklar tedavi edilene kadar şikâyetler devam edebilir.
Tedavisi
Laboratuar muayenesi larenjitin virüs ya da bakteri kaynaklı olduğunu bize söyler. Bakteri kökenli ise antibiyotik ile tedavi seçeneği uygulanır. 3-4 haptan sonra iyileşme hissedilir. Virüs kökenli ise dinlenmeniz, buhar yolu ile tedavi edilmeniz gerekir. Kronik hale gelen ses kısıklığına neyin neden olduğu tespit edilirse derhal o sebepten uzaklaşmalısınız. Çoğunlukla bu sebepler sigara veya alkol olmaktadır.