Atatürk Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları

Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları

Ajans Ajans -
107 0

 

Kaygı (Anksiyete) bozuklukları vücudunuzun strese karşı verdiği doğal tepkiler anlamına gelir. Geleceğe karşı duyulan korkularınız ve de endişelerinizdir. Mesela topluluklar önün de konuşma yapacak olmak ya da işinizin ilk günün de, çoğu insanın gergin ve de korkulu hissetmesine sebep olabilir.

 

Fakat duyduğumuz endişe çok fazla ise ve de uzun süreli olup yaşamımızı zorlaştırıyor ise bu durumlar da kaygı bozukluklarını da beraberin de getirmektedir. Kaygı bozukluklarının bir diğer adı ile anksiyete denir, kişilerin çevrelerinde ki ya da kendi vücutlarındaki belli uyarıları tehlike ve tehdit olarak yorumlamaktadır sonucu kontrol edilemeyen sıkıntılar, korkular, endişeler ve de gerginlik hissetmeleri sonucun da bu hissi doğuran olay sonucun da ve durumlardan da kaçınma davranışlarına verilen addır.

 

Kişinin tehlike durumun da ya da tehdit altında endişelenmesiyle, korkması ya da kaygılanması tamamen doğal bir içgüdü durumudur. Titremeyle, çarpıntıyla, gerginlikle, terleme ya da baş dönmesiyle bunun gibi bedensel tepkiler de kaygı göstergesi durumudur. Fakat bu göstergelerin şiddetli olması , uzun süre devam edilip kontrolden çıkmasıyla kaygı bozukluğunun gösterge durumudur.

 

Kaygı Bozuklukları Nelerdir?

 

Kaygı bozukluğunu anlamanız için tehlike ve tehditlere karşı verilen korku, kaygı ve panik duygularını anlamak önemli birşeydir.

 

Korku tanımı duygusal ve fizyolojik bir tepki vermiş olan korku, vücudun tehdit altın da olduğun da kaç ya da savaş tepkisi halidir. Mesela örnek verilirse korku durumu, gece sokakta yalnız başınıza dolaştığı durumun da karşınıza korkutucu bir köpek çıktı zaman hissettiğiniz duygu durumudur.

 

Anksiyete yani diğer adıyla kaygı durumu bu ise gelecekte olabilecek tehditleri düşündüğümüz zaman duyduğumuz gene duygusal ve fizyolojik bir tepki oluşur. Mesela örnek verecek olursak bu evden dışarı çıktığımda bir köpekle karşılaşmaktan korkuyorum duygu durumudur. Kaygının sebebi gelecekte olabilecek olan tehlikelerden kaçmaktır da denir.

 

Panik tanımı vücudumuzun stres durumuna, tehlikeye ya da aşırı heyecana karşı normalin dışında verdiği tepkileri oluşturur. Panik durumu aşırı duygusal ile, davranışsal ve fizyolojik korku tepkileri oluşmaktadır. Yani karşımız da köpek olmadığı zaman bile sokakta kalbimiz hızlı atmaya başlıyor ise korkmuş ya da kendimizi sersemlemiş gibi hissediyor isek, panik olmuşuz diyebiliriz.

 

Kaygı Bozukluk Türleri

 

Kaygı bozukluk türleri için bu durumun günlük hayatları etkilemiş olma durumu, hüzüne neden olması, ilaç kullanımına bağlı olmama durumu ve de en az 6 ay süreden daha uzun sürüyor olması gerekir.

 

Kaygı bozukluk türlerini şu şekilde sıralarız;

 

 

           

 

           

 

           

 

           

 

           

 

           

 

           

 

           

 

           

 

 

  • Yaygın Kaygı Bozukluğu,
  • Obsesif Kompulsif Bozukluklar Durumu
  • Travmatik Stres Bozukluğu Durumu
  • Fobiler (Agorafobi, Klostrofobi ..Vb.) Bozukluklar
  • Sosyal Kaygı Bozukluğu Durumu
  • Panik Atak Durumu
  • Seçici Konuşmazlık Bozuklu Durumu
  • Ayrılma Kaygısı Bozukluğu Durumu
  • Bir Sağlık Sorununa Bağlı Kaygı Bozukluğu Durumu, şeklinde olur.

 

Kaynak: https://madalyonklinik.com

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir