Bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalması ile beliren urlara kanser denilmektedir. Daha genel anlamı ile kanser, vücuttaki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan ve neredeyse yüze yakın fazla çeşidi olan bir hastalık grubudur. Kanser tiplerinin tamamı, vücudun temel yapı taşı olan hücrelerden gelişmektedirler. Kanseri anlamak için normal hücrelerin nasıl kanser hücresine dönüştüğünü bilip anlamak gerekmektedir. Vücudun sağlıklı ve düzgün çalışabilmesi için hücrelerin büyümesi, bölünmesi ve çoğalması gerekmektedir. Bazen hücre bölünmesi doğru yoldan saparak, yeni hücrelere gerek olmadan, bölünmeye devam ederler. Bu kontrolsüzce bölünme ve çoğalma sonrasında hücreler bulundukları alanda bir kitle veya tümör oluştururlar ve DNA iplikçiğinde hasar oluştururlar. Hücrenin normal fonksiyonunu görebilmesi için bu DNA iplikçiğine gereksinimi vardır. İşte kanser hücreleri bu hasar görmüş DNA iplikçiklerinden dolayı hücrelerinin normal fonksiyonunu yerine getirip kendisini onaramamasından kaynaklanmaktadır. Ancak Amerika’da yapılan bir çalışma ile kansere devrim niteliğinde bir tedavi ortaya atıldı.
Kanser, normal bir organ dokusundan olan hücrelerin kontrol dışı çoğalarak bulunduğu organ içinde bir kitle oluşturması sonucu meydana gelmektedir. Bu kitle, bulunduğu ortamda büyüyerek çevre dokulara yayılmakta ve hasar oluşturmaktadır. Bu yayılmaya da “metastaz” adı verilmektedir. Kanserinin belirtilerinin ortaya çıkması uzun yıllar sürebileceği gibi çok kısa sürede belirtileri ortaya çıkan ve tanısı hemen yapılabilen kanser türleri de vardır. Çoğu genellikle ileri safhaya ulaştıktan sonra hastalar fark edebilmektedir. Bugünlerde ise kansere devrim niteliğinde bir tedavi ABD’den geldi ve deforme olan bu hücreler yine vücudun kendi bağışıklık hücreleri tarafından yok edilerek tedavi edilecek. Ayrıca aşı görevi görecek olan bu hücreler, olayın tekrarlanmasını da engelleyecek.
Araştırma sonuçları olağanüstü olarak değerlendirilen bu yöntem, kansere devrim niteliğinde bir tedavi yöntemi şeklindedir diye de tıp dünyasında yankı buldu. Araştırma beş aylık ömrü kalan kanser hastaları üzerinde uygulandı. Kan kanseri olan bu hastalardaki iyileşme neredeyse %90 oranını buldu. Kanser, vücuttaki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan ve neredeyse yüze yakın fazla çeşidi olan bir hastalık grubudur. Kanser tiplerinin tamamı, vücudun temel yapı taşı olan hücrelerden gelişmektedirler. Kanseri anlamak için normal hücrelerin nasıl kanser hücresine dönüştüğünü bilip anlamak gerekmektedir. Vücudun sağlıklı ve düzgün çalışabilmesi için hücrelerin büyümesi, bölünmesi ve çoğalması gerekmektedir. Bazen hücre bölünmesi doğru yoldan saparak, yeni hücrelere gerek olmadan, bölünmeye devam ederler. Bu kontrolsüzce bölünme ve çoğalma sonrasında hücreler bulundukları alanda bir kitle veya tümör oluştururlar. İşte bu tümörler genetiği değiştirilmiş T hücreleri ile yok edilerek kanserli bölge temizlenmektedir. Hastalar kontrol altında tutularak hastalığın seyri ve tekrarı takip altına alındı. 18 ay boyunca yapılan takipte hastalığın tekrar etmediği görüldü. Tedavi sürecinde hastalardan T hücreleri alındı. Hasta vücudundan alınan bu hücrelerin genetiği değiştirildi. Genetiği değiştirilen bu hücreler de tümörleri tanıyıp saptayarak hasarlı hücreleri yok etti ve o bölgeyi temizlediler. Tedavi, ABD Bilim Derneği’nde tanıtıldı. Sadece özeti sunulan tedavi yöntemi, olağanüstü bulundu. Ayrıntıları daha sonra yayımlanacak olan yöntem büyük bir ses getirdi. Ancak bilim adamları bu denemenin ilk kez yapıldığını ve her hastada aynı sonuçla karşılaşmama ihtimali olduğunu da vurguladılar. Bazı hastalarda ise tersi yönde tepki geliştiğini ve hastanın kaybedildiğini belirtiyorlar. Tedaviyi geliştiren bilim adamlar, toksik yan etki geliştiren hastaların da bulunduğu ve bu hastaların kaybedildiğini vurguluyorlar. Bu sebeple de tedbirli davranmak gerektiğinin altını çiziyorlar.