KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 21-03-2019 20:10   Güncelleme : 21-03-2019 20:10

Fatiha Suresi’nin Fazileti Nedir?

Fatiha Suresi’nin Fazileti Nedir?

Fatiha Suresi’nin Fazileti Nedir?



Kur’an-ı Kerim, Son Peygamber Hazreti Muhammed (S.a.v)’e indirilen ve İslam dinine inananlar için en önemli ve son rehber niteliğindedir. Kuran, müminlerin dini ve dünyevi hayatlarına dair meseleleri ele alan ayetlerden oluşur. Vahiy yoluyla indirilmiş olan bu ayet veya sürelerin bazıları içeriklerinden dolayı daha önemli kabul edilir. 7 ayetten meydana gelen ve Kuran’ın ilk suresi olan Fatiha Suresi de fazileti ve ehemmiyeti nedeniyle günlük okunması gereken dualar arasında yer alır. Ebu Ubeyde’den rivayet edilen ve büyük hadis alimi Buhari’nin kitabında yer alan bir Hadis-i Şerif’te Allah Resulü Hz. Muhammed (S.a.v) şöyle buyurmuştur: “Fatiha Suresi duada okunmazsa, dua geçersizdir. (Buhari) 

Fatiha Suresi’nin Anlamı  

Müslümanların için çok mühim bir olay olan hicretten önce Mekke’de indirilen Fatiha Suresi “açan, açılacak olanların başı” anlamlarına gelir. Fatiha Suresi’nin Kur’an-ı Kerim’in en başında bulunmasının hikmeti de budur. Fatiha Suresi’nin bu konumu Kur’an’ın daha fazla okunması için bir kapı veya yol açan manalarına da gelir. Ayrıca, bütün namazlarda mutlaka okunan bu sure Kur’an’ın tamamen bilinen ilk suresi olma ünvanına da sahiptir. Fatiha Suresi’ni okuyan bir insan, Allah’ın yüceliği ve kudretini tasdik etmiş olur. Buna ilaveten, Allah’tan kendisini daima doğru yola ulaştırıp o yolda tutması için de dua ayetleri barındırır. 

Fatiha’da Bulunan Önemli Faziletler 

Kur’an-ı Kerim’in en önemli surelerinden biri olarak kabul edilen Fatiha Suresi’nin dünyaya ve ahirete bakan pek çok önemli fazileti vardır. Her şeyden önce Fatiha Suresi, Kur’an’ın kalbi hükmündedir. Surenin ayetleri dikkatle incelendiğinde, İslam’ın temel ilkeleri olan Allah (c.c)’ın varlığı ve tek oluşu üzerinde durduğu görülür. Aynı zamanda insanlara, Allah’a tevekkül etmeleri ve sadece Allah’tan yardım dileyip O’na ibadet etmeleri gerektiğini hatırlatır. Allah, bu surede kainatın yaratıcısı ve aynı zamanda merhamet sahibi olduğunu da açıkça izah eder. Fatiha Suresi, Allah’ın azametini anlatmasının yanında, dünyevi veya uhrevi tüm isteklerin O’na yönelmesi gerektiğini de vurgular. Bir Hadis-i Şerif’te baş ağrısı başta olmak üzere bazı hastalıklar için Fatiha Suresi’nin şifa kaynağı olduğu rivayet edilmiştir. Ayrıca, bu sure insanların kalp ve ruh açısından manen şifa bulmasına da yardımcı olan bir suredir. 

Fatiha Suresi Okunduktan Sonra Neden Amin Denilir?  

Fatiha Suresi’nin bitiminde amin denilmesinin en büyük nedeni, bu surenin bir dua niteliğinde olmasıdır. Sure içerisinde, Sırat-ı Müstakim yani doğru yola eriştirmesi için Allah’a dua edilir. Çünkü bu yol Allah’ın hoşnutluğunu kazandıracak ve müminleri Cennet’e götürecek olan yoldur. 
www.tutsela.com 
Fatiha Suresi her gün beş vakit namazda toplamda  40 defa okunur. Ancak, maddi ve manevi rahatsızlıklar için önemli bir şifa kaynağı olan bu surenin faziletlerinden faydalanmak adına namaz haricinde de sık sık okunması çok önemli bir husustur.

Ataturk HaberAtaturk Haber