GÜNCEL
Giriş Tarihi : 01-01-2023 13:36   Güncelleme : 01-01-2023 13:36

Disleksi Belirtileri

Disleksi Belirtileri

Disleksi Belirtileri

Okumak, günümüz dünyasında hayatta kalmak ve gelişmek için insanların ihtiyaç duyduğu önemli bir beceridir. Bu nedenle ilköğretim okuma öğretimi ile başlar. Ebeveynler ve genel olarak toplum, bir çocuğun gelecekteki başarısı ile ilkokulda okumayı ne kadar çabuk öğrendiği arasında bir ilişki olduğuna inanır. Bir çocuğun okumayı öğrenirken zihnindeki kelimeleri çözememesi disleksi olarak adlandırılır. Birçok kişi disleksi nedir ve disleksi belirtileri nelerdir konusunda pek bilgi sahibi değil. Bu yüzden bu kavramları daha yakından inceleyeceğiz.

Disleksi Nedir?

Disleksi, okuma becerilerini etkileyen nörolojik bir bozukluktur. Fonemik farkındalık, fonoloji ve kelime çözme ile ilgili zorluklarla karakterizedir. Disleksi ayrıca heceleme, yazma ve konuşmayı da etkileyebilir. Disleksi olan kişiler genellikle hayatlarında bazı zorluklar yaşarlar.

Disleksili kişiler genellikle zekâları ve sıkı çalışmaları ile ayırt edilirler. Bununla birlikte, disleksili kişiler, beyinleri kelimeleri farklı şekilde işlediği için kelimeleri çözmekte, parçalara ayırmakta ve tanımakta güçlük çekerler. Sonuç olarak, bu bozukluğu ilkokul çağında yaşayan çocuklar çevreleri tarafından anlaşılmakta güçlük çekebilirler.

Disleksi nedir sorusuna cevap verdikten sonra geldik disleksi belirtileri nelerdir sorusunun cevabına.

Disleksi Belirtileri Nelerdir?

Disleksi sadece çocukları değil yetişkinleri de etkileyebilen bir bozukluktur. Semptomlar yaşa ve durumun ciddiyetine bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, kelimeyi oluşturan harfler ve kelimenin telaffuzu ile ilgili belirtiler yaygın olarak kabul edilir. Disleksinin bir okuma sorunu olarak nitelendirilmesi, genellikle ilkokulda okuma yazma eğitimi sırasında fark edilmesinden kaynaklanmaktadır.

Küçük yaştaki çocuklarda görülen disleksi belirtileri aşağıdakiler gibidir:

  • Alfabedeki harfleri öğrenme ve hatırlamada zorluk
  • Kişisel bakımla ilgili kelimeleri öğrenmede zorluk
  • Kişinin kendi adını oluşturan harfleri tanıma sorunu
  • Daha genç yaş grubundakilere benzer kelimeleri konuşmada veya telaffuz etmede zorluk
  • Tekerlemeler ve diğer folklorik metinlerdeki kafiye kalıplarını algılayamama

Disleksi, doğuştan veya travma yoluyla kazanılmış olabilir, ancak doğuştan meydana gelmesi daha yaygındır. Doğuştan meydana gelen disleksi genellikle hamilelik veya doğum sırasındaki komplikasyonlardan kaynaklanır ancak semptomlar genellikle ilkokul çağına kadar belirgin değildir. Bunun nedeni, disleksili çocukların akranlarına göre daha yavaş okumayı ve yazmayı öğrenmeleri ve genellikle harf sıralamasında veya sözcük atlamada hatalar yapmalarıdır.

 

Albatros Balıkesir Rehabilitasyon Merkezine başvurarak sizler de disleksi danışmanlığı alabilirsiniz.

handehande