Diş ağrısı , diş ve diş eti iltihapları kaynaklı veya eklem ağrısı kaynak olabilir. Çoğu insanın korkulu rüyası olan bu güçlü ağrılar sadece dişlerinize iyi bakmadığınız için çıkar gibi bir durum değildir. Diş ağrılarının çoğu genetiktir yani , ailenizde çoğu kişide görülüyorsa siz ne kadar her gün dişlerinizi fırçalasanız da sizde de genetik faktörler nedeniyle görülür. Diş ağrısı önemsenmesi gereken bir ağrıdır. Eğer zamanında müdahale edilmezse dişinizi kaybedebilir , daha büyük acılar yaşayabilirsiniz. Dişlerin çürümesiyle oluşan bu ağrıların nasıl geçebileceğinden ve nelerin iyi geleceğinden bahsedeceğiz.
Diş ağrısına ne iyi gelir?
- Ağrıyı dindirmek için diş üzerine kolonya , alkol gibi maddeler sürülmemelidir. Çoğu kişinin yanlış bildiği bu önerge kısa süreli ağrıyı geçirse de iltihap veya çürük etkisini kaybetmez ve bir süre sonra daha güçlü bir şekilde ağrı yapar.
- Dişlerini fırçalayın. Ağrınız varsa buna dişinizin arasındaki bir bakteri neden oluyor olabilir. Çürük sinirlere ulaşmadıysa , dişinizi fırçalayıp ağzınızı çalkalamanız bu pislikleri atmanızı sağlar.
- Ağrı kesici hap kullanabilirsiniz. Birçok insan diş ağrısından ömür boyu ağrı kesici ilaçlarla kurtulacağını sanar. Bu yöntem kesinlikle yanlış olmakla beraber ileride iltihapın çeneye yayılmasını sağlayabilir ve ameliyat olmanızı gerektirebilir. Ağrı kesiciler kısa süreli kullanılmalıdır. Mutlaka bir diş hekimine görünün.
- Ağrıyan bölgeye buz uygulayın. Soğuk , ağrıyı hafifletebilir ve iltihapın etkisini kısa süreli geçirir.
- Bitkisel otları kullanın ;
a. Karanfil : Birçok derde deva olan bu bitki , diş ağrılarını anında geçirme gibi bir özelliği var. Karanfili elinizle ağrıyan dişinizin olduğu bölgeye koyun ve sıkıştırın. Böylelikle ağrınızdan kısa süreli olarak kurtulabilirsiniz.
b. Sarımsak ve Maydonoz : Sarımsağı ve maydonozu iyice ezin ve ağrıyan dişinizin çevresine sürün. Böylelikle ağrıyan bölgeyi uyuşturabilir ve ağrılarınızın dinmesini sağlayabilirsiniz.
c. Sirke : Geçmişten günümüze birçok ağrıya derman olan sirkeyi ağızınızda gargara yöntemiyle kullanabilirsiniz ve ağrıya neden olan bakterileri yok edebilirsiniz.
6. Tuzlu su ile ağzınızı çalkalamanız da bakterilerin yok olmasını sağlar böylelikle ağrınız kısa süreliğine geçer.
Diş ağrına neden olan etkenleri ve diş ağrısını geçirme yöntemlerini ele aldık. Yöntemlerin sadece kısa süreli etki göstereceğini ve ağrının geçmesi için mutlaka doktora gidilmesi gerektiğini unutmayın.