Proktit Nedir, Belirtileri ve Tedavisi
Rektumun enfeksiyon kapması ve iltihap bağlaması anlamına gelen proktit hastalığı, virüs veya bakteri kökenli olabilir. Kolitin ülser olması, crohn hastalığı bu hastalıktan sonra gelişebilen hastalıklardır. Rektumun iltihaplanması cinsel yoldan anal ilişki ile oluşabilir. Bu yolla gelişmiş ise cinsel hastalıkların çoğu gibi, bir başkasına da cinsel ilişki yolu ile bulaştırması çok yüksek ihtimaldir.
Belirtileri
Eğer dışkınızda irin, balgam ya da kan bulunuyorsa, kabız veya ishal iseniz, yoğun rektal ağrılar yaşıyorsanız, vücut ateşiniz yükseliyorsa proktit’ten şüphelenebilirsiniz. Cinsel yönden almışsanız dışkınızda yukarıdaki belirtileri görürsünüz. Eğer herpes simpleks adlı virüsten ötürü bu hastalığa yakalanmışsanız makat bölgenizde hemen anüsün çevresinde yaralar veya su toplanmaları göreceksinizdir. Dışkılama esnasında makatınızın yanması ve kaşınması, dışkıyı yapma-tutma isteği gibi durumlar da yaşanmaktadır.
Bazen bu belirtiler daha yoğun olarak yaşanan sancılar ve ateş ile seyrediyorsa belki de problem rektumunuz ile ilgili değil direkt bağırsağınız ile ilgili olabilir. Daha şiddetli olan şikayetler sizi bağırsağınızdan şüphelendirmelidir. Her iki durumda da doktora gitmeli ve durumunuzu anlatıp uygun tedavi yöntemlerini denemelisiniz.
Hekiminiz makat çevresini fiziksel olarak inceleyecek, dışkınızdan örnek isteyerek radyografik bir tarama yaptıracak ve frengi ihtimaline karşı bir de kan testi isteyecektir. Bu belirtiler kolon kanseri ön belirtileri olduğu için bu radyografik tarama yaptırılmaktadır.
Eğer bu hastalık bakteri kökenli ise antibiyotik tedavisi ile tedaviye yanıt alınabilir. Ancak viral denilen virüs kökenli ise antibiyotik fayda etmemektedir.
Tedavisi
Doktorunuz ilk olarak antibiyotikler ile çözüm arayacaktır. En sık kullanılan iki grup hydrochloride ve tetracycline ilaç gruplarıdır. Herpes simpleks adlı virüsün sebep olduğu proktit için verilen antibiyotikler işe yaramaz. Ancak belirtilerin ve şikayetlerin şiddetini azaltmak adına kullanılabilmektedir.