Kuzey Anadolu Fay Hattı büyük depremlere sebep olan ve içerisinde İstanbul’u da barındıran bir fay hattıdır. İstanbul-Silivri arasında yer alan bir fay hattı da tam 250 yıldır kırılmıyor. Bu durumda da bu bölgede büyük bir deprem yaşanıp yaşanmaması tahmin edilebiliyor.
Deniz Altında Bulunan Fay hatları İçin Yeni Bir Yöntem Geliştirildi
Fay hatları belirli aralıklarla ilerler ve bu ilerleme sonucu kırılır. Bu kırılma da küçük depremlere yol açabilir. Ancak deniz altlarında bulunan fay hatlarını incelemek pek de mümkün değil. Geophysical Research dergisinin yayınladığı bir habere göre bilim insanları uzun uğraşlar sonucu deniz altındaki fay hatlarını incelemek için bir yöntem geliştirdi.
Ses Dalgalarının Gidiş Ve Dönüş Hızı Hesaplandı
Bilim insanları fay hatlarının iki tarafına da ses dalgalarını algılayıp yayabilen cihaz yerleştirdi. Bu cihazlar sayesinde cihazlar birbirine belirli aralıklarla veri transferinde bulunuyor. Bu transferler sayesinde bir ses dalgasının bir uçtan bir uca ne kadarlık bir sürede gittiğini ve ne kadarlık bir sürede döndüğünü kaydedilebiliyor. Bu sayede de ses dalgalarının gidiş ve dönüş sürelerindeki fark hesaplanabiliyor.
İstanbul’da Çok Büyük Bir Deprem Gerçekleşebilir
Bu deney 2014 yılının Ekim ayından beri 6 ay aralıklarla Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın İstanbul-Silivri kısmında yapıldı. Bu araştırma sonucu fay hattı 1 yılda 6 milimetreden fazla ilerlemedi. Bilim insanları bunun iyi bir gelişme olmadığını bildirerek, fayın çok yavaş ilerlemesi o bölgede enerji depolamasına neden olduğunu bunun da büyük bir depreme sebep olabileceğini söyledi.