Çocukluk çağı boyunca en sık görülen enfeksiyonlardan biri olan Bademcik iltihabı (tonsillit), Stretokok adı verilen mikrop nedeniyle bademciklerin iltihaplanması ile ortaya çıkar. 5-10 yaş arasında ve en çok kış aylarında ortaya çıkan bu hastalığın belirtileri ani olarak ortaya çıkar. Ortaya çıkan bademcik iltihapları zamanla çocuğunuzda kulak iltihaplanmalarına, kulak ağrılarına, sinüzit gibi hastalıklara da davetiye çıkarabilir.
Çocuğunuzun Savunma Mekanizmasını Etkileyebilir
Ankara Memorial Kulak Burun Boğaz doktoru Ozan Gökdoğan, bademcik ameliyatı ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Bademcik iltihabı hemen hemen tüm çocukların yaşadığı bir rahatsızlıktır. İltihaplanma durumunda çocukları savunma mekanizmalarını etkilemekte ve okuldan uzak kalmalarına neden olmaktadır. Bademcik, çocukların kaliteli uyku uyumasına da engel olmakta, uyku apnesi ve burun tıkanıklığı nedeni ile kalp rahatsızlığına da davetiye çıkarmaktadır.
Uzman doktor Gökdoğan, çocukların bir yılda 7’den fazla bademcik sorunu yaşaması durumunda olayın ciddiye alınması gerektiğini söyledi. Boğazın her iki yanında olan bademcikler, çocukluk döneminde dışarıdan gelen mikroplara karşı savunma vazifesi yaparlar. 4-10 yaş aralığında bademciklerin aktif olduklarını söyleyen Gökdoğan, ergenliğe girildiğinde bademciklerin küçüldüğünü ve fonksiyonlarının azaldığını söyledi.

Yılda 7’den Fazla Bademcik İltihabı Geçiriliyorsa Dikkat!!!
Yılda 7’den fazla bademcik iltihabı geçiren, uyku apnesi sorunu yaşayan ve kalp rahatsızlığı durumunda bademciklerin alınması gerektiğini söyleyen Gökdoğan, bu tür hastaların antibiyotiğe de cevap vermediğini dile getirdi. Yutma zorluğu yaşayanlar ve ağız kokusu çekenlere de bademcik ameliyatını öneren Gökdoğan, 3 yaşından sonra bu ameliyatın yapılabileceğini söyledi. Ameliyat esnasında ağız açıcıların kullanılması nedeni ile sallanan süt dişleri çıkabilir diyen Gökdoğan, ameliyat öncesinde süt dişlerinin kontrol edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Bademcikler tam veya kısmi olarak alınabilmekte, kısmi alınanların iyileşmeleri daha hızlı olmaktadır. Ameliyattan sonra 24 saat gözetim altında tutulan hastalarda görülen yan etki ağrıdır. Ameliyattan 3 saat sonra dondurma, soğuk su ve süt verilmeye başlanır. 2 hafta gibi bir sürede de hasta tamamen iyileşip okuluna döner.

Bademcik İltihabı’nın Belirtileri Nelerdir?
39 dereceyi geçen ateşe neden olabilen bu hastalık üç yaşından küçük çocuklarda viral nedenli olarak ortaya çıkar. Yüksek ateş, boğaz ağrısı, yutkunma güçlüğü ya da ağrılı yutkunma, burun akıntısı, öksürük ve halsizlik belirtileri ile ortaya çıkan bademcik iltihamlanması, bademciklerde sarımtırak renkte iltihap odakları olarak kendini gösterir. Çocukların boğazına bakıldığında bu durum gözlemlenebilir. Boğaza doğru bakıldığında, kızarmış ve şişmiş bademcikler kendini belli eder. Bazı durumlarda ise bademciklerin üzerinde beyaz renkli veya sarı renkli madde farkedilebilir. Bu durumlar her zaman kendini göstermeyebilir; bu yüzden vakit kaybetmeden doktora gitmek de fayda vardır.
Doktorunuz, çocuğunuzun solunumuna engel olacak derecede büyümüş bir bademcik, sık tekrarlayan boğaz iltihaplanmaları, bademcik iltihaplarının zamanla kulak iltihabı, sinüzit vs. gibi komplikasyonlara neden olması gibi durumlarda ameliyat kararı verebilir.

Bir yanıt yazın