ÇOCUK İSTİSMARINA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER!

Türk Psikologlar Derneği’nin İstanbul Şubesi başkanı olan Aslı Çarkoğlu, çocuğu taciz eden kişinin daha çok yakınından biri olduğunu ifade ediyor. Aileler tarafından çocuklara göz kulak gibi organlar tanıtılırken diğer özel bölgelerin de takma isim kullanılmadan bilimsel isimleriyle tanıtılması gerektiğini vurgulayan Çarkoğlu, takma isimler ile tanıtıldığında polisin ya da öğretmenin çocuğu anlayamayacağını belirtiyor.
ÇOCUKLARINIZI BU KONUDA MUTLAKA EĞİTİN
Tanıtılan özel bölgelerin başka kişilerce dokunulmaması gerektiği ve başka kişilerde özel bölgelere dokunulmasını istediğinde çocuğun hayır diyebilecek eğitimin ailelerce verilmesi gerektiğini belirten Aslı Çarkoğlu, bu eğitimin çocuklara 2 yaşından itibaren verilmesi gerektiğini söylüyor. Vücut güvenliği adı altında anlatmaya başlayarak iç çamaşırlarının olduğu bölgenin sevdikleri amca, abi, teyze ya da herhangi birinin dokunmaması ve böyle bir durumda bu olayı anneye ya da babaya anlatması gerektiğini söyleyerek çocukları korkutmadan yaklaşmak gerekir. Öfke kontrolleri olmayan, belirli yerler ve kişilerden korkan, kendine zarar verme eğilimleri olan, evden ya da okuldan kaçan ve de geceleri uyku problemi yaşayan çocuklar genel olarak cinsel istismara uğrayan çocuklardır. Bunlarla birlikte huysuzluk, yatak ıslatma, yemek yeme alışkanlığındaki değişiklik, oyuncakları ile cinsel hareketlerde bulunarak oynama gibi davranışlarda çocuğun cinsel istismara uğradığını belirtebilir. 
ÇOCUK İSTEMİYORSA ONU ÖPMEYİN VE GIDIKLAMAYIN
Çocuk istemediği halde onu öpmemiz, gıdıklamamız ya da sarılmamız çocuğu istismarlara karşı zayıflatarak hayır deme gücünü azaltır. Bu hususta da ailelerin dikkatli olması gerekir. 
Karaman’da istismara uğrayan çocuklar 10 yaşın üzerinde ve bu olayı anlayabilecek durumda olmalarına rağmen, ailenin onlara kızıp kızmayacağını ya da cezalandırmayacaklarını bilemedikleri için anlatmakta güçlük çekmiş olmalılar diyen Aslı Çarkoğlu, ailesinden uzakta yaşayan çocukların telefon aracılığı ile sık sık görüşebilecekleri bir ortamın ve aile ile iyi bir iletişimin önemini vurgulayarak ailenin çocuğunu daha sık ziyaret etmesinin hem çocuk hem de aile açısından çok daha iyi olacağını belirtti. 
ÇOCUĞUNUZU KORKUTMAYIN VE ONU SAKİNCE DİNLEYİN
Eğer ailenin, çocuğunun bir istismara uğradığı hakkında şüpheleri varsa çocuğu korkutmadan ve sakince dinlemeli ona güven duygusunu tam anlamıyla vererek anlatması gerektiğini belli etmelidir. Zira sakin olamayacağını düşünen ebeveynler, bir psikoloğa danışabilirler. Bu sayede hem çocuğun hem de ailenin sorunları emin ellerde güvenilir bir şekilde halledilmiş olur. Taciz eden kişinin belirlenmesi ile birlikte çocuğun tekrar istismara uğramaması için adli makamlarla iletişime geçilmelidir. İstismarı göz ardı edip konuyu kapatmak ise tamamıyla yanlış bir davranış olup çocuğun geleceğinde ciddi hasarlara neden olabilir. Çocuğun bu süre zarfında ilgiye ihtiyacı olduğu unutulmamalı güven duygusu sarsılmamalıdır. Bu çocuğun hızlı iyileşmesi için gereklidir. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir