Boğaz Ağrısının Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Günümüzde toplumu oldukça sık etkileyen bir problem olan boğaz ağrısı belirtileri, birinci basamak hekimlerine gelen en sık şikâyet sebeplerindendir. Boğaz ağrısının en temel sebepleri virüsler ve bakterilerdir.
Belirtileri
Boğaz ağrılarının çoğu rahatsızlık verici olmakla beraber zararlı olmayıp, yaklaşık bir hafta içerisinde kendi kendine geçmektedir.
Başlıca belirtiler ise; Şiddetli veya bir haftadan fazla süren boğaz ağrısı, yutkunmada veya nefes almada güçlük, boğazın arka tarafında iltihap, isilik, uzun süreli ses kısılması, tükürük veya balgamda görülen kan, gözlerde içe göçme, şiddetli halsizlik, idrarda azalmalardır. Ayrıca sık tekrarlayan boğaz ağrıları, baş ağrısı, ateş, halsizlik, öksürük, hapşırma, mide bulantısı ve kusma da bu boğaz ağrısının belirtilerindendir.
Nedenleri
Boğaz ağrısının nedenlerinin başında, enfeksiyonlar olup, kişiden kişiye bulaşabilir. Boğaz ağrıları viral ve bakteriyel olarak ikiye ayrılır. Enfeksiyona en sık sebep olan virüsler (grip, soğuk algınlığı veya mononukleoz gibi) veya bakteriler (streptokok, mikoplazma veya hemofilus gibi)dir. Bakteriler ve virüsler arasındaki en temel fark bakteriler antibiyotik tedavisine olumlu cevap verirken virüslerin tepkisiz kalmasıdır.
Tedavisi
Boğaz ağrısına sebep olan özellikli bir durum yok ise virüs için ilaç kullanılmamalıdır. Bunun yerine boğazı rahatlatmak için gargara ve pastil gibi bölgesel tedaviler uygulanmalıdır. Boğaz ağrısının tedavisinde hastanın yiyecek ve içeceklerine dikkat etmesi gerekmektedir. Hastanın su alımını maksimum düzeyde tutması gerekmektedir. Bağışıklık sistemini desteklemek için vitamin bakımından zengin ilaçlar ve yiyecekler kullanılması gerekmektedir. Yine ileride bakteriyel enfeksiyonlara sebep olmaması için boğaz ağrısının, düşük dozda geniş spektumlu ilaçlar verilir.
Boğaz ağrısı çeken hasta bol bol sıvı daha çok su tüketmelidir. Sigaralı ortam, kirli hava gibi boğazın yapısına zarar verebilecek yerlerden uzak durulması gerekir. Tozlu ev ortamı hem alerji yönünden hem de hastalığı olumsuz etkileme yönünden tehlikelidir. Bu yüzden dikkat edilmesi gerekmektedir. Kullanılmak istenilen kumaş ve temizlik için kullanılan temizlik ürünlerinin de özenli seçilmesi alerjiye karşı faydalı olacaktır. Tüketilen içeceklerin aşırı sıcak ya da aşırı soğuk olmaması gerekir. Boğazı rahatlatmak için evde kullanılacak gargara ve pastil gibi ilaçlar da işe yaramaktadır. Yutması kolay olan gıdaların yenilmesi gerekir. Uyku ortamın nemli olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.