Atatürk Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Bilgisayarınız Bağlı Olan Elektriği Kullanamıyorsa Neler Yapmanız Gerekir

Bilgisayarınız Bağlı Olan Elektriği Kullanamıyorsa Neler Yapmanız Gerekir

Ajans Ajans -
81 0

Bir bilgisayarın çalışmaması için birçok neden olabilir. Bu sebeplerden en önemli bir tanesi de enerji kaynaklarına yani prize bağlı olduğu halde PC nizin bu gücü kullanamıyor olmasıdır. Bir bilgisayar güç kaynağının kullanamaması aslında pek ciddi bir sorun değildir. Çünkü verilere bir zarar gelmiyor. Böyle bir durumda yapılması gerekenler şunlardır:

Zaman alan ve sıkıcı işlemlere başlamadan önce bilgisayar kasasındaki ön ve arka bulunan güç düğmelerinin mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Genelde masaüstü bilgisayarlarda kasanın enerji kablosunun bulunduğu arkasındaki ana güç düğmesi unutulur ve kontrol edilmez. UPS, anahtarlı çoklayıcı priz gibi güç dengeleyiciler kullanılıyorsa bunlar da kontrol edilmelidir. Bilgisayarım güç kaynağını kullanmıyor diyen kişi şunları yapabilir:

– Bilgisayarda güç taşıyan kabloların kasa ile tam olarak temas ettiğinden emin olunmalıdır. Bazı durumlarda hafif bir darbe bile olsa yerlerinden çıkabilirler. Takılı gibi görünseler de elektriği iletmeyebilirler.

Tablet ve dizüstü bilgisayarlarda bu duruma daha fazla dikkat edilmelidir. Çünkü adaptörden elektrik kaynağına giden kısımla cihaza giden iki farklı bağlantı noktası vardır. Her iki girişi ve ana bağlantı noktaları kontrol edilmelidir.

– Cihaza bağlı olan güçlendirici, voltaj düzenleyici veya UPS gibi cihazları tamamıyla PC’den ayırıp elektrik kaynağına direkt bağlanır. Dizüstü bilgisayarlarda ise pili çıkararak direkt elektriğe bağlanabilir.

– Elektik kaynağının çalışmasından emin olunmalıdır.

– Birçok bilgisayarda voltajın ayarlanması için düğmeler vardır. Bunlar kontrol edilerek cihaza doğru voltajın gönderildiğinden emin olunmalıdır.

– Dizüstü bilgisayarın bataryası çıkarılıp direkt elektriğe bağlanılır. Akımın doğrudan alınması cihazın kendine gelmesini sağlar.

– Kontrol kalemi yardımıyla prize elektrik gelip gelmediği daha kontrol edilmelidir.

– Dizüstü bilgisayarın şarj cihazındaki LED ışığı kontrol edilebilir. Işık yanmıyorsa yeni bir şarj kablosu alınmalıdır.

Masaüstü bilgisayarlardaki ara kablolar sağlam malzemelerden üretilmektedir. Bunun için bir parçanın aşınması veya bozulması çok mümkün değildir. Bunu anlamak için aynı kabloya sahip monitör kablosuyla kasa kablosu değiştirilip tekrar denenebilir.

– Birkaç yıldır kullanılan bir bilgisayar ise CMOS pillerinde sorun çıkabilir. Bu pil değiştirilebilir.

– Güç düğmelerinin bilgisayarın ana kartını kontrol edebildiğinden emin olunmalıdır. Bu yüzden çok arıza çıkmasa da bunu kontrol etmek faydalı olabilir.

Güç kaynağı mutlaka kontrol edilmelidir, özellikle bir masaüstü PC’ler de sorun bundan kaynaklanıyor olabilir. Güç kaynaklarının genelde voltaj değişmelerinden dolayı ömürleri kısalmaktadır. Bazen güç kaynağının bozulduğunu yanık bakır kokusu da belli eder.

– Bilgisayarın ön tarafında bulunan güç düğmeleri kontrol edilmelidir. Yalnızca masaüstü bilgisayarlarda yaşanan problemlerden biri de güç düğmelerinin yayının bozulması veya dokunmatik ayaklarındaki aşınma olabilir. Bu testi yapmak bu yüzden önemlidir.

– Eğer kullanıcı bu anlatılanlarla sorununu çözemediyse büyük bir ihtimalle bir donanım sorunu yaşıyor olabilir. Böyle durumlarda ana kartın kullanım süresi dolmuş olabilir. Kimi zaman yüksek voltaj alan ana kartların üstündeki elektronik hassas düzenekler çok çabuk bozulabilir. Örneğin eski bir bilgisayardaki kondansatör ve dirençlerinin böyle bir voltaj değişikliği sebebiyle tamamen yanabilir. Elbette bu durum ana kartın çalışmasına imkan vermeyecektir.

Bütün bu kontroller yapıldıktan sonra ana kartın değiştirilmesi yapılabilecek en uygun davranış olacaktır. Fakat bu sorun bir PC’de yaşanıyorsa kullanıcı daha şanslıdır. Çünkü dizüstü bilgisayarlarda ve tabletlerdeki ana kart değişiklik işlemleri muhakkak cihazın servisinde yapılması gereken oldukça karmaşık işlemlerdir.

 

PC güç kaynağının çalışmadığı durumlarda önerilen bütün bu ipuçları donanımdan ve elektrikten anlayan kişiler tarafından yapılmalıdır. Özellikle PC kapağı açıldıktan sonra telafi edilemeyen, daha büyük sorunlara yol açılabilme olasılığı çok yüksektir. Bu sebeple kullanıcı ne yapacağını bilmiyorsa mutlaka bir servise başvurması daha doğru bir hareket olacaktır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir