İlkbaharın gelmesiyle , ağaçlarda polen oluşumu başladı. Bahar aylarında artan alerji , kronik nezle gibi hastalıklar çoğu insanı zor durumda bırakıyor. Özellikle astım hastaları için oldukça tehlikeli olan bahar nezlesi burun tıkanıklığı , nefes almada zorluk çekme ve görme bozukluğu gibi sorunlarıda ortaya çıkarıyor. İlaçların yetersiz kaldığı bahar nezlesi , saman nezlesi olarak da adlandırılabiliyor. Havada uçuşan polenlerin hava yoluyla burun içi mukozaya yapışarak enfeksiyon oluşturur ve alerjiyi başlatır. Hastalığı polen , toz , tüy gibi birçok etken tetikler. Alerjik hastalığı olan kişilerde sosyal sorunlar sıklıkla görülür , çabuk sinirlenebilirler. Bahar nezlesinin bu denli yayılmasının en büyük nedeni sağlıksız çevresel nedenlerdir. Günlük yaşantıyı ciddi yönde etkileyen hastalık çocuklarda konsantrasyon bozukluklarına yol açıyor.
Bahar nezlesi ( Saman nezlesi ) neden olur?
Bazı insanlarda burun içerisinde bulunan mukoza tabakası fazla hassas olabiliyor. Havada bulunan polen benzeri alerjenlerde burun mukozasına yapışıp kimyasal reaksiyonlar ile enfeksiyon oluşturuyor. Bağışıklık sistemimiz buruna giren ve aslında zararsız olan bu maddeleri düşman olarak görüp saldırmaya başlıyor ve burun içi etlerde şişme gözlemleniyor . Belirtilerin ilki burun tıkanıklığı olan bahar nezlesi daha sonra çok daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Burun spreyleri ile geçici rahatlık sağlasanız da birkaç gün sonra vücudunuzun ilaca bağışıklık kazanacağı için hastalık tekrar etkilerini gösterir. Bu tür alerjiler dikkat edilmezse sinüzit ve alerjik astım gibi hastalıklarında önünü açıyor.
Bahar nezlesi nasıl teşhis edilir?
Eğer hastalığın belirtilerini yaşıyorsanız kısa sürede teşhis koymak mümkündür. Burnunuzdan alınan bir örnekle alerjen hücreleri tespit edebilirsiniz. Fakat bazı durumlarda hastalığı tam olarak anlamak için alerji deri testi yapılmalıdır. Testler birçok alerji uzmanı tarafından kolayca uygulanabilir.
Bahar nezlesinden korunma yolları nelerdir?
- Polenlerin havada yoğunlukta bulunduğu zamanlarda ( 10:00 – 16:00 ) yeşil alanlardan uzak durun.
- Sigara içmeyin ve dumanının olduğu alanlardan uzak durun.
- Odanızı gün aşırı temizleyin , tozlu ortamlarda uyumayın.
- Dışarı çıkarken burnunuzun uç kısmına az miktarda vazelin sürmek alerjenleri vücudunuzun dışında tutar.
- Tüylü battaniyelerde uyumamaya özen gösterin.
- Kedi , köpek gibi hayvanlara yaklaşmamaya dikkat edin.
- Odanızı sık sık havalandırın.
- Gece yatarken kaloriferinizin üzerine ıslak havlu benzeri cisim koyun , böylelikle odanız nemlenir ve burun tıkanıklığınız geçer.
- Klimanızın polen filtresini sık sık güncelleyin.
Bahar nezlesi çoğu insana sıkıntı yaratan ve hayatını zorlaştıran hastalıkların başında gelir. Eğer sizde hasta olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka bir doktora başvurun.