Atatürk Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Siyaset
  4. »
  5. Atatürk’süz tarih derslerine adım adım

Atatürk’süz tarih derslerine adım adım

Ajans Ajans -
118 0

 Milli Mücadelenin en büyük kahramanı Mustafa Kemal Atatürk’tür. Atatürk olmadan bir Türk tarihi yazmak neredeyse imkansızdır. Fakat son zamanlarda Mustafa Kemal Atatürk’ü değersizleştirme algısı operasyonlarının ardı arkası kesilmiyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün ne büyük bir değer olduğu bütün dünyanın görmezden gelemeyeceği bir hakikat. Ne var ki yine milletin ortak değerleri üzerinde yıllardır algı operasyonları devam ediyor.

 20016-2017 yılında okullarda okutulacak ders kitaplarının içeriği tartışılmaya devam ediliyor. Son olarak bir CHP Milletvekilinin önerisi ile Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklarımızdan dimağlarından nasıl uzaklaştırıldığına dikkat çekildi.

 Talim ve Terbiye Kurulunun, yeni eğitim yılından başlamak üzere okullarda verilmesi düşünülen ‘Tarih Dersi Öğretim Programı taslak olarak yayınladı. Taslak her ne kadar iddialı gibi görünse de ‘Mustafa Kemal Atatürk’ün söz konusu taslakta adının anılmaması büyük tepkilere sebebiyet verdi. Neticede Atatürk olmadan bir Tarih kitabı yazmak art niyet gösterisi olarak görülüyor. Özellikle eğitim çevrelerinden bu ucube taslağa olumsuz anlamda tepkiler yağıyor.

 Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) lise düzeyindeki için hazırladığı taslak Tarih Dersi Öğretim Programı Meclis’e de getirildi. CHP’li Tanal soru önergesini Meclis’e taşıdı. Tanal, Bakan Avcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

 Atatürk ve devrimleri konusunda hassasiyetleri olduğunu belirten Tanal, yeni hazırlanan Tarih kitaplarının Atatürk ve silah arkadaşlarının vatan için yaptıklarının görmezden gelindiğini belirterek bir soru önergesini Meclis’e taşıdı.

 Söz konusu Soru önergesinde  Tanal, Milli Eğitim Bakanı’na çoğu ülkede ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ten övgüyle söz edildiğini belirtti. Ayrıca Atatürk’ün kendi kurduğu ülkede anlatılmaması konuya politik bir bakış açısıyla olarak bakıldığının göstergesi değil midir?” diye sordu

 Söz konusu taslakta adında “milli” sözcüğü geçen bakanlığın böyle hassasiyetlere dikkat etmesinin gerekliliği hatırlatıldı. Atatürk’ün milli ve asla vazgeçilemeyecek bir değer olduğu belirtilerek hazırlanacak olan tarih kitaplarında “millilik” vasfının olması gerektiği hatırlatıldı. Aynı taslakta Avrupa’nın gelişiminde önemli rol oynayan Fransız ihtilali, coğrafi keşifler, reform, Rönesans gibi kavramların göz ardı edildiği ve bu kavramlara yeterli ölçüde yer verilmeyeceğinin altı çizildi.

 Taslak programda en çok eleştirilen konulardan biri de Anadolu tarihinin belli dönemlerinin görmezden gelindiği. Medeniyet Tarihi net anlatılmıyor. Anadolu’da Hititler başta olmak üzere   pek çok uygarlık kuruldu. Urartular, İyon Devleti, Lidyalılar başta olmak üzere Anadolu’ya yerleşen bu milletler aynı zamanda Anadolu’nun da temelini attı.

 Her ne kadar bu kavimlerin Türk olmadığı düşünülse de dünya medeniyeti ve kültürü adına yaptıkları büyük işlerdir. Mesela Lidyalılar parayı bulmuştur. İyon Devleti’nde pek çok filozof yetişmiştir. Ur İşte söz konusu taslakta bu kavimlerin tarihi ikinci plana atılıyor. Ayrıca Timur devleti ve Cengizhan İmparatorluğu gibi Türklerin kurduğu 2 büyük devlette çok kısa ve yetersiz biçimde anlatılıyor.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir