Ehliyet alabilmek için, Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik gereğince bazı yeni düzenlemeler getirildi. Boy kilo endeksi baz alınarak obez nitelendirilen kişiler, ehliyet alabilmek ya da ehliyet yeniletebilmek içi uyku laboratuvarlarında gerekli bir takım tetkikler yaptırmak zorunda. Yapılan tetkikler sonucunda uyku apnesi sendromu teşhisi konulan kişiler ise tedavi görecekler.
İLK ÖNCE HEKİM KONTROLÜ İSTENECEK
Yeni düzenlemelere göre, sürücü belgesi alacak ya da yeniletecek kişiler, öncelikle bir pratisyen hekim veya aile hekimine beyanname verecekler. Bu beyannamede, uyku apnesi sendromu olmadığını beyan edecek olan sürücü adayı, hekiminde teyit etmesinin ardından sağlık raporu alabilecek. Bu değişikliğin, uyku apnesi sendromunun dünya genelinde trafik kazalarına yol açan en önemli faktörlerden birisi olması sebebiyle gerçekleştirildiği belirtiliyor. Uyku apnesi gündüz aşırı uyku haline sebebiyet verdiği için trafikte ve ya iş hayatında kaza yapma riskini arttırdığı düşünülüyor. Kazalarda yol açabileceği ölümlere varan olumsuzlukların önlenmesi için bu tespitin yapılmasının önemi vurgulanmakta.
EN YÜKSEK RİSK OBEZLER’DE
Bu kapsamda hekimler hastaya, horlama, gündüz aşırı uyku hali gibi sorular soracak. Bu belirtilen olduğu sürücü adayları bir uzman hekime yönlendirilecek. Uyku laboratuvarında testlere tabi tutulan aday uyku apnesi sendromu olmadığına dair rapor alabilirse ehliyet almaya hak kazanacak. Uyku apnesi rahatsızlığı riski en çok obez insanlarda bulunmakta.