Açık süt yani diğer bir deyimle sokak sütlerine oluşan bu yoğun talep uzmanların da dikkatini çekmiş olacak ki, açık sütün organiklik derecesini ve faydalarını araştırmaya başlamışlar ve bakın ne sonuçlara varmışlar.
Açık Sütler Büyük Risk Taşıyor!
Yapılan araştırmalara göre saklama koşulları tam olarak bilinmeyen açık sütlerin büyük risk içerdiği sonucuna varılmış durumda. Doğal yaşam ve organik beslenme trendleri sokaklarda satılan açık süte rağbeti arttırmış görünüyor. Sütün; hava, ışık, ya da bakterilere temas etmesiyle bozulduğunun altını çizen uzmanlar bu durumun bilinmesine rağmen ülkemizde yaklaşık 700 milyon litre süt sokak sütçüleri aracılığıyla tüketicilere ulaştırıldığı uyarısında bulunuyor.
Bu konu ile ilgili açıklama yapan Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Baş, sokaktan alınan sütlerinin denetlenmediği konusunda uyarıda bulunarak, kaynağı bilinmeyen bu sütler içerisinde, çamaşır sodası, antibiyotik gibi zararlı kimyasallar, karbonat, nişasta gibi yabancı maddelerin olabileceği ihtimalinin bulunduğunu söyledi. Ayrıca alınan sokak sütlerinin 95-100˚C’de 15 dakika kaynatılması ile içerisindeki mikropların ancak öleceğini de belirten Prof. Dr. Murat Baş, bu mikroplar ölürken aynı zamanda yararlı vitamin ve minerallerin de büyük bir oranda yok olduğunu sözlerine ekledi. Böylelikle sütün ciddi bir faydası görülemeyeceği gibi içindeki mikroplar her ne kadar ölse de sütün içindeki kimyasallar kaynatılarak yok edilemeyecek.
Açık Sütlere Karıştırılan Maddeler
Ankara Piyasası’nda Satılan Sütlerin (UHT, Pastörize, Sokak Sütü) Mikrobiyoloji ve Besin Değerleri Açısından Değerlendirilmesi ile ilgili 2010 yılında Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan araştırma sonuçlarına da değinen Prof. Dr. Murat Baş, bu sonuçlara göre sokak satıcıları tarafından satılan açık 1 mililitre sütün içerisinde bulaşıcı hastalıklara neden olan tifo, dizanteri ve brusella gibi 100 binden fazla bakteri ortaya çıktığı ayrıca bunlar dışında, yüksek oranlarda su ve nişasta gibi dışarıdan katılan maddelerin olduğu ve besin değeri açısından ise normal olması gereken değerlerin çok altında değere sahip oldukları gibi bir tablonun ortaya çıktığını söyledi. Bu nedenle sokak satıcıları tarafından su bidonları ile kapımıza kadar getirilen sütlerin hangi koşullarda bekletildiği, kaç gündür bekletildiği, içinde hangi kalıntıların olduğunun bilinmediği ve bu sütlerin alınmasının risk oluşturabileceğinin vurgusunu yaptı.
Uygun Olmayan Koşullarda Üretilen Süt Ölümle Sonuçlanan Hastalıklara Sebep Olabilir
Gıdaların organiklik kriterleri ile ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafınca yayınlanan yönetmenliğe değinen Prof. Dr. Baş, bilinçli tüketicilerin aldıkları üründe “organik logosu” na dikkat etmesi gerektiğini doğal diye sokak satıcılarından aldıkları sütün içerisinde verem hastalığına yol açan mikropların, hamile bayanların düşük yapmasına sebep olan Brucella cinsi bakterilerin, bağırsaklarda ishalli hastalıklara sebep olan hatta ölüme neden olabilecek E-Coli cinsi bakterilerin, Q humması olarak adlandırılan hastalığa yol açan bakterilerin, çeşitli enfeksiyonlara yol açabilecek bakterilerin olabileceğine dikkat çekti.