DÜNYA
Giriş Tarihi : 22-04-2022 23:32   Güncelleme : 22-04-2022 23:32

2021’de kayıtlara geçen en sıcak yaz yaşandı

2021’de kayıtlara geçen en sıcak yaz yaşandı

Avrupa İklim Durumu raporu, 2021 yılının yaz aylarının kayıtlara geçen en sıcak yaz olduğunu açıkladı.

Yayımlanan rapora göre, Avrupa’da yaşanan 2021 yazının, 1991 ila 2020 yılları arasındaki ortalamadan 1 santigrat derece daha sıcak olduğu belirtilirken, sanayi öncesi döneme göre ise 2 santigrat derece daha sıcak olduğu aktarıldı.

Avrupa, geçtiğimiz yıl ortalamanın altında kalan ilkbahar aylarından sonra rekor sıcaklıklar ve yağışlar yaşarken, özellikle Akdeniz’de yaşanan orman yangınları Kıbrıs adasının tamamı kadar alanı küle çevirmişti.

Avrupa Birliği'nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin raporuna göre, daha önce Avrupa'da kaydedilen en sıcak gün, 1977'de Yunanistan'ın Atina kentindeki 48 santigrat dereceydi.

Akdeniz'in bazı bölgeleri Temmuz ve Ağustos aylarında haftalarca süren yoğun bir sıcak hava dalgasına maruz kalmış, İtalya, Türkiye ve Yunanistan'da çok sayıda yıkıcı orman yangını yaşanmıştı.

2021 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında 800 bin hektardan fazla alan kül olmuştu.

Raporu yöneten ve düzenleyen Copernicus bilim insanı Freja Vamborg, "Değişen iklimle birlikte, Akdeniz bölgesinde sıcaklıklar giderek artıyor, bu nedenle bu sıcaklıkların daha da yüksek olması beklenmedik bir durum değil" dedi.

World Weather Attribution tarafından yapılan başka bir araştırma ise, iklim değişikliğinin yağış taşkınları meydana gelme olasılığını dokuz kat artırdığını buldu.

handehande